Antique Dutch Ship Model of the Katwijkse Bomschuit Fishing Boat KW 28 Zonder Vlijt Geen Zegen


Make an inquiry

 

Fishingboat used on the coast in the Netherlands, After returing they were pulled on the beach. This is the Kw 28 Zonder Vlijt Geen Zegen ( No Blessing without diligence. KW= Katwijk, village in the north of The Haque )

Een solide, breed en hoekig platbodemd overnaads langsscheeps getuigd kustvisserschip, grootte 12 boorden, met één mast en vaak een klein achtermastje. De voor zeeschepen allang afgeschafte overnaadse bouwmethode was nodig om het schip voldoende sterkte te geven om het met behulp van paarden en rollen op de vaste ligplaats, het strand, te trekken. (Diverse bomschuiten zijn te zien op het Panorama Mesdag.) Bemanning 12 man. Met het gereedkomen van de vissershaven van Scheveningen in 1904 was het niet meer nodig de schepen op het strand van Scheveningen, Katwijk en Noordwijk te zetten en was het pleit voor de logge onhandelbare schepen beslecht. De laatste bom verdween in 1920.
Het Bomschip  De KW 28 - Zonder Vlijt Geeen Zegen  ( Kw = Katwijk )
De stoomssleepboot "Assistent" van A.D. Zur Muhlen vertrekt op 16 augustus 1909 vanuit IJmuiden naar zee. Om te zoeken naar de Bomschuit "KW.28 Zonder vlijt geen zegen" die met zware averij was gezien door een passerend schip. De "Assistent"  heeft de "KW.28”  echter niet meer gevonden.

The Netherlands
Circa 1900.

Height: 108 cm.  (42,5 inches.)
Length: 126 cm. (49,6 inches.)
Width:     38 cm. (15 inches.)


Reference
W.026
Price
Price on request
Share